Betere kraamzorg voor Eindhovense internationals

Elk land heeft zijn eigen manier van het verlenen van kraamzorg. Voor internationals is de Nederlandse kraamzorg dan ook een fenomeen dat gepaard gaat met vele vragen. Hoe zit dat met de zorgverzekering? Houden ze rekening met mijn kraamtraditie-wensen? Wat is het verschil tussen een verloskundige en een kraamverzorgende? Genoeg redenen om de zorgverlening goed af te stemmen op deze groep cliënten. 

Helma van Oijen, manager Kraamzorg VDA: “Er zijn in Eindhoven instanties die zich inzetten voor internationals. Denk aan de Eindhovense Hub en Expats in Eindhoven. Je kunt er informatie vinden over huisvesting, werk vinden, onderwijs, financiën en verzekeringen ed. Als kraamzorgorganisatie willen ook wij ons steentje bijdragen en de internationals in onze regio beter van dienst zijn. Het internationale karakter van de regio Eindhoven maakt dat we rekening moeten houden met een grote verscheidenheid aan talen, (kraam)tradities en –gebruiken. Andere vragen vereisen een ander aanbod”.

De kraamverzorgenden van VDA krijgen daarom Engelse les waar veel aandacht uitgaat naar het vakjargon uit de kraamzorg. Folders en kraamzorgplannen zijn er in het Pools, Engels en Chinees en ook de website is zowel in het Engels als in het Pools te lezen. De internationale kraamverzorgenden die in dienst zijn, geven zoveel mogelijk kennis door aan hun collega’s over buitenlandse kraamtradities. Tevens werken ze intensief samen met verloskundigen die cliënten uit deze doelgroep vaak zien.

Samenwerking Om op dit gebied nog beter samen te gaan werken, heeft Kraamzorg VDA op 15 januari 2018 een contract getekend met H4i (Healthcare for internationals). VDAKraam contractEen non-profit netwerk dat de Nederlandse gezondheidszorg beter wil laten aansluiten op de behoefte en verwachtingen van internationals zodat ze zich meer thuis voelen. “Closing the gap” noemen ze het. Dirk Jan Frijling, medeoprichter van H4i: “We zijn erg blij met de toetreding van Kraamzorg VDA. Met andere H4i leden SGE International, verloskundige praktijk Kinderrijk en ZuidZorg, kunnen internationals in de regio Eindhoven nu vertrouwen op geboorte- en jeugdzorg die is afgestemd op hun specifieke behoefte en verwachtingen”.

Van rechts naar links: Helma van Oijen (manager Kraamzorg VDA), Robbert Kastercum (directeur Kraamzorg VDA)  en Dirk Jan Frijling (H4i) ondertekenen het samenwerkingscontract.

Reactiemogelijkheid is gesloten.