Arbeidsmigranten

Eerste arbeidsmigranten ingeschreven bij digitale huisarts

Eerste arbeidsmigranten ingeschreven bij digitale huisarts

In West-Brabant werken en wonen zo’n 40.000 arbeidsmigranten. Een groot deel daarvan heeft geen eigen huisarts. Voor hen is de zorg slecht toegankelijk. Healthcare for internationals startte samen met Arene digitale huisartsenpraktijk een uniek project om dit te verbeteren.

Sinds begin oktober melden deelnemende uitzendbureaus in de regio hun buitenlandse werknemers -na hun akkoord- aan bij Arene. Deze arbeidsmigranten krijgen daarmee directe toegang tot hun ‘eigen’ huisarts.

Meertalige App

in geval van gezondheidsproblemen nemen ingeschreven arbeidsmigranten via een App contact op met Arene. Via chat krijgen zij online advies. Ook kunnen zij met een druk op de knop een beeldbel-afspraak maken of hun dossier inzien. De App is op dit moment beschikbaar in het Pools, Roemeens, Engels en Nederlands.

Huisartsen-netwerk

Arene houdt voor alle ingeschreven arbeidsmigranten een dossier bij, waar de medische voorgeschiedenis wordt bijgehouden. Dit helpt de digitale huisarts naar verwachting om in meer dan de helft van de gevallen een diagnose te stellen en de patiënt te adviseren.

Wanneer lichamelijk onderzoek of een ingreep noodzakelijk is wordt de arbeidsmigrant doorverwezen naar een huisartsenpraktijk in zijn buurt. Arene heeft hiervoor afspraken gemaakt met huisartsen in de regio. Deze krijgen dan ook toegang tot het dossier van de patiënt.

Verbeterde toegang tot de zorg

Deze aanpak moet de toegang tot de zorg sterk verbeteren. Arbeidsmigranten zullen naar verwachting sneller contact opnemen met een arts als zij klachten hebben. Nu stellen zij een voor hen omslachtig bezoek aan een arts vaak eindeloos uit, met het risico op complicaties. Wanneer zij nu de werkgever inlichten over een doktersbezoek en eventueel hem vragen hiervoor vervoer te regelen, is dat met een gegronde reden: een verwijzing van de digitale huisarts.

Eerste resultaten begin 2022

Tranzo, Tilburg University doet tijdens het project onderzoek naar de ervaringen van zowel arbeidsmigranten als deelnemende huisartsen in de keten. De resultaten daarvan worden begin 2022 verwacht.

Deze resultaten kunnen vergeleken worden met het onderzoek dat H4i en HollandZorg, marktleider in zorgverzekeringen voor arbeidsmigranten, vorig jaar samen deden naar de ervaringen van arbeidsmigranten met de Nederlandse zorg.

Uit dat onderzoek bleek dat minder dan de helft van arbeidsmigranten vertrouwen heeft in de diagnose en aanpak van Nederlandse artsen. Verder voelde bijna de helft van de respondenten zich niet voldoende geïnformeerd over waar ze naartoe moeten als ze gezondheidsklachten hebben.

De provincie Noord-Brabant verstrekte H4i eind 2019 subsidie om de zorg aan arbeidsmigranten en andere internationals in de regio te verbeteren.

 

Like us on Facebook and sign up for regular news and updates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *