In Nederland wonen en werken zo’n 650.000 arbeidsmigranten. Een groot deel daarvan heeft geen eigen huisarts. Voor hen is de zorg slecht toegankelijk.
Het is een jonge en relatief gezonde groep, maar áls een arbeidsmigrant zorg nodig heeft, weet hij meestal niet wat te doen. Meestal vraagt hij zijn werkgever om hulp en deze zal dan rondbellen om een huisarts te vinden die zijn werknemer wil zien.
Arene digitale huisartsenpraktijk
Dit kan anders. Arene startte najaar 2021 in West-Brabant samen met Healthcare for internationals, zorgverzekeraar HollandZorg en een aantal werkgevers een uniek project om dit te verbeteren.
Hierbij melden bij HollandZorg aangesloten werkgevers in de regio hun buitenlandse werknemers aan bij Arene. Deze arbeidsmigranten krijgen daarmee directe toegang tot hun ‘eigen’ huisarts. Op dit moment zijn zo’n 1200 meestal Poolse of Roemeense werknemers ingeschreven bij Arene.
Meertalige App
in geval van gezondheidsproblemen nemen ingeschreven arbeidsmigranten via een App contact op met Arene. Via chat krijgen zij online advies. Ook kunnen zij met een druk op de knop een beeldbel-afspraak maken of hun dossier inzien. De App is op dit moment beschikbaar in het Pools, Roemeens, Engels en Nederlands.
Huisartsen-netwerk
Arene houdt voor alle ingeschreven arbeidsmigranten een dossier bij, waar de medische gegevens en voorgeschiedenis wordt bijgehouden. Dit helpt de digitale huisarts om in meer dan de helft van de gevallen de zorgvraag online te kunnen afhandelen.
Wanneer lichamelijk onderzoek of een ingreep noodzakelijk is wordt de arbeidsmigrant doorverwezen naar een huisartsenpraktijk in zijn buurt. Arene heeft hiervoor afspraken gemaakt met huisartsen in de regio. Deze krijgen dan ook toegang tot het dossier van de patiënt.
Voordeel daarvan is ook dat de arbeidsmigrant, die vaak op verschillende locaties woont en werkt, verwezen kan worden naar een netwerkpraktijk in de buurt.
Lessen uit de pilot
Tranzo, Tilburg University doet onderzoek naar de ervaringen van arbeidsmigranten met deze vorm van 'hybride' huisartsenzorg. De eerste kwalitatieve resultaten zijn veelbelovend. Kwantitatief onderzoek moet dit onderbouwen.
Het succes van de pilot wordt niet alleen bepaald door de kwaliteit van zorg en de tevredenheid van patiënten en werkgevers.
Jan Frans Mutsaerts van Arene: “Hybride zorg vraagt een andere manier van organiseren. Zo moeten er afspraken gemaakt worden met huisartsen in de regio die bereid zijn onze patiënten te zien als dat nodig is. Dit vraagt ook aanpassingen in de afspraken met zorgverzekeraars”.
Netwerkpraktijken krijgen toegang tot het HIS (Huisartsen Informatie Systeem) van Arene. Mutsaerts: “Iedereen weet dat communicatie tussen verschillende HIS-en lastig is, maar wij hebben daar oplossingen voor gevonden”.
Ook de samenwerking met werkgevers moet goed ingeregeld worden. Zij moeten hun werknemers aanmelden en hen daarvoor goedkeuring vragen.
Tot slot zijn de achterliggende structuren voor bijvoorbeeld vergoedingen en communicatie met patiënten niet goed ingericht op deze doelgroep en vorm van zorg.
“Alle deelnemers zijn het er over eens dat als wij dit met elkaar goed regelen, hybride zorg grote voordelen heeft voor alle betrokkenen: werkgevers, huisartsen en natuurlijk de arbeidsmigranten zelf ”, concludeert Mutsaerts.
Symposium zorg en welzijn voor arbeidsmigranten
Jan Frans Mutsaerts zal in een van de 12 workshops tijdens het landelijk symposium Zorg en welzijn voor arbeidsmigranten in gesprek gaan over deze vorm van huisartsenzorg.