Arbeidsmigranten, news

Durf buiten de lijntjes te kleuren en blijf in contact

Durf buiten de lijntjes te kleuren en blijf in contact
no comments

Lessen uit Peel en Maas over ondersteuning van arbeidsmigranten

Warm welkom

In de Gemeente Peel en Maas zijn arbeidsmigranten van harte welkom. Niet alleen om te werken, maar ook om te wonen en (samen) te leven. Het merendeel van de arbeidsmigranten verblijft kort.

“Toch geven we ook hen een warm welkom”, vertelt Armand Gerrits, contactfunctionaris arbeidsmigranten van de gemeente Peel en Maas. “We wijzen daarbij op de mogelijkheden en voorzieningen die er zijn: we willen hen verleiden om te blijven indien men dat wil”.

“Arbeidsmigranten die langer dan 4 maanden plannen te blijven registreren wij groepsgewijs in de BRP”, legt Gerrits uit. “Ook krijgen zij een 1-op-1 gesprek, waarbij zij een informatiepakket ontvangen. Ook kunnen wij prangende vragen dan direct beantwoorden”

Het informatiepakket wijst op zaken zoals: de informatiepunten, taal cafés, De Wegwijzer (dagelijks inloopspreekuur), medische zorg, rijbewijs verlengen en landelijke info via WorkinNL.nl. Mensen die langer blijven krijgen ook informatie over bijvoorbeeld scholen, leerplicht en een idee van de Nederlandse regels, normen en waarden.

Mensen niet in de kou laten staan

“De algehele zorg voor de mensen die hierheen komen is in de eerste plaats een verantwoordelijkheid van de werkgevers”, vervolgt Gerrits, “Maar in geval van een dringende hulpvraag willen wij mensen niet in de kou laten staan”. Voor hulp kan men dus altijd aankloppen bij de inlooppunten of direct mailen met de contactfunctionaris arbeidsmigranten.

De contactfunctionaris heeft hiervoor een netwerk binnen en buiten de gemeente: huisvesters, uitzenders, werkgevers, gezinscoaches, aanbieders van zorg en welzijn, politie en andere gemeenten.

Directe wisselwerking

Gerrits: “Voor het begrijpen van de arbeidsmigrant kan je rapporten lezen tot je een ons weegt. Pas als je als je weet wat de achtergrond van de mens is en wat de culturele verschillen en overeenkomsten zijn, krijg je een begin van begrip”.

“Wij houden nauw contact met de lokale gemeenschap”, zegt Mateusz Domagalski, bibliothecaris van Poolse komaf. “Wij volgen hen via sociale media en spreken hen tijdens de Taalcafe’s, inlooppunten en tijdens de registratie in de gemeente”.

Door deze directe wisselwerking hebben Mateusz en Armand in samenwerking met collega’s en andere instanties, de afgelopen 3 jaar meer dan 700 arbeidsmigranten gericht kunnen informeren en ca 100 van hen hulp kunnen bieden. Van opvang tijdens corona tot oplossingen voor mensen die ergens zijn vastgelopen. Ook Marika, van het infopunt en tegenwoordig ook in dienst van Barka is daarbij van onmisbare waarde.

Maatwerk

Hulp is vaak maatwerk. Daarbij wordt rekening gehouden de wens van de arbeidsmigrant: wil men terug naar het thuisland of wil men in Nederland blijven. Daarbij ontlopen Mateusz en Armand de moeilijke vragen niet: ‘kan je het ook aan, wat ga je zelf veranderen en spreek je de waarheid over je geschiedenis?’.

“We zij daarbij alert op de mentale en fysieke gesteldheid van de persoon en de schaamte die men vaak voelt,” besluit Gerrits. “we proberen ieder mens zo goed mogelijk terecht te laten komen”.

Symposium zorg en welzijn voor arbeidsmigranten

Armand Gerrits en Mateusz Domagalski zullen in een van de 12 workshops tijdens het landelijk symposium ‘Zorg en welzijn voor arbeidsmigranten’ verschillende voorbeelden geven van maatwerk ondersteuning.

Ook hebben zij nuttige adviezen aan andere gemeenten en hulpverleners die hun ondersteuning van arbeidsmigranten willen verbeteren.