Geen categorie

Van face-to-face naar online behandeling

Sinds de wereldwijde uitbraak van COVID-19 is er veel veranderd in onze levens: de meesten van ons werken vanuit huis, we vieren geen verjaardagen en bruiloften meer, we nemen voorzorgsmaatregelen wanneer we vrienden en familie zien en onze vrije tijd speelt zich minder af in het openbaar.

Als je in therapie zit, of net begint met een behandeling, is er nog iets veranderd: je ziet je therapeut niet meer in de spreekkamer, maar afspraken zijn aangepast naar online contact of telefonisch consult.

Dit kan in het begin vreemd aanvoelen, maar het is onze taak als therapeut om jou te helpen wegwijs te worden in deze ‘nieuwe’ vorm van therapie, en een warme en veilige therapeutische relatie op te bouwen in een online omgeving.

Of je nu al in therapie zat of net gaat beginnen, hieronder staan een aantal tips om de overgang van face-to-face naar online therapie zo soepel mogelijk te laten verlopen:

1. Zorg dat je in een veilige en private ruimte bent
Iets wat in de spreekkamer van een therapeut vanzelfsprekend is, maar thuis met je gezin niet altijd: een plek waar je ongestoord en privé kan praten. Dit is een essentieel onderdeel van therapie, dus het is belangrijk dat je je therapie bespreekt met je huisgenoten en zorgt dat je tijd en ruimte hebt voor je sessies, zonder gestoord te worden.

2. Overweeg  ‘de-therapy’
Veel van onze cliënten bij Kühler & Trooster maken goed gebruik van het Vondelpark na hun sessies. Een wandeling is een goede manier voor een ‘de-therapy’: de tijd te nemen om tot rust te komen en je therapiesessie te verwerken, zonder dat je je meteen in de rest van je dag hoeft te storten. Zeker als je vanuit huis werkt kan het verleidelijk zijn om de therapie tussen je werk in te proppen. Het verwerken van je sessie is echter een onderdeel van therapie, dus zorg dat je wat tijd van tevoren hebt om je voor te bereiden en neem even pauze of maak een wandeling na je sessie ’to de-therapy.

3. Zorg dat je lekker zit
Ga in een gemakkelijke stoel zitten, geef jezelf een groot glas water of een warme kop koffie of thee zodat je op je gemak bent tijdens de sessie.

4. Overweeg zichtbaarheid en verbinding.
Check je Wi-Fi connectie van tevoren en denk na over welk deel van je huis het meest geschikt is voor therapie. Donkere hoekjes of direct voor een raam kunnen minder geschikt zijn, omdat de therapeut je gezicht dan niet goed kan zien, en je uitdrukking en emoties niet optimaal kan volgen.

5. Communiceer je gevoelens
Zorg dat je met je therapeut praat over hoe de online behandeling je bevalt. Als je je ongemakkelijk voelt, dan kan het waardevol zijn om te beschrijven wat je dwars zit, om te zien of hij/zij je kan helpen bepaalde barrières te doorbreken en een manier te vinden die werkt voor jou.

Al voelt online therapie misschien nieuw aan voor jou, het bestaat al decennia. Onderzoek wijst uit dat er positieve effecten zijn, ook in vergelijking met face-to-face sessies.

Like us on Facebook and sign up for regular news and updates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *