Op 22 juli 2021 is Huisartsenpraktijk Healthcare for Internationals Limburg officieel geopend door demissionair staatssecretaris Raymond Knops (BZK).
Deze praktijk richt zich volledig op de 36.000 arbeidsmigranten die in de regio Noord-Limburg werkzaam zijn. De huisartsenpraktijk is centraal gevestigd in Venlo bij ziekenhuis VieCuri.
H4i Limburg is een samenwerking tussen huisartsenkoepel Cohesie en huisarts Frank van Kemenade. Het initiatief wordt breed gedragen door huisartsen, gemeenten en werkgevers in Noord-Limburg en mede mogelijk gemaakt door zorgverzekeraar Coöperatie VGZ.
H4i Limburg is lid van het landelijk netwerk Healthcare for internationals, dat betrokken is bij meerdere regionale initiatieven om de zorg beter toegankelijk te maken voor arbeidsmigranten.
Nederlandse huisarts niet goed toegankelijk
In Nederland wonen en werken meer dan 650.000 arbeidsmigranten. Zij komen meestal uit midden en Oost-Europa en doen economisch belangrijk werk in logistiek, industrie of land- en tuinbouw. Naar verwachting gaat dit aantal de komende jaren alleen maar toenemen.
Veel arbeidsmigranten hebben geen eigen huisarts in Nederland. De praktijk is dan ook dat een arbeidsmigrant met medische klachten zijn werkgever, vaak een uitzendbureau, om hulp vraagt. Deze probeert dan ergens een arts te vinden die tijd kan maken en rijdt de zieke naar een huisarts, soms wel 100 km verderop. Ook melden zij zich regelmatig bij de Huisartsenpost (HAP) of de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis.
De commissie Roemer, ingesteld door het ministerie van SZW, oordeelde eind vorig jaar dat arbeidsmigranten niet de toegang tot de zorg hebben die zij als Nederlands verzekerden mogen verwachten.
Meertalig personeel
“Met Huisartsenpraktijk H4i Limburg leveren we als regio een eerste bijdrage om de problematiek rond huisartsenzorg voor arbeidsmigranten op te lossen”, aldus huisarts Frank van Kemenade.
In H4i Limburg is het zorgaanbod maximaal afgestemd op de doelgroep arbeidsmigranten. Zo is er personeel op de praktijk dat Pools, Roemeens of Russisch spreekt en is de communicatie afgestemd op de behoefte en het zorggebruik van de doelgroep.