More information

Hoe effectief is online therapie?

Online therapie, ook bekend als e-therapie, staat voor de verlening van geestelijke gezondheidszorg en ondersteuning via het internet.  Dit kan via de mail zijn, via sms, videobellen, online chat, berichten of (internet)telefoon.

Er zijn veel verschillende soorten online therapie, van onbegeleid (zonder communicatie met een therapeut) tot begeleid (communicatie met een therapeut) en van asynchroon (bijvoorbeeld via e-mail contact en online modules met feedback van een therapeut) tot synchroon contact (videobellen, telefonische consultaties).

Covid

Tijdens de COVID-19 periode is online therapie het ‘nieuwe normaal’ geworden in de psychische zorg. Maar hoewel online wellicht nieuw aanvoelt, is het geenszins een nieuw fenomeen. Telefonische consulten werden al in de jaren ’60 gebruikt voor het bieden psychische zorg.

 

Als je online therapie definieert als psychische dienstverlening via het internet, zou je kunnen zeggen dat haar geschiedenis begon in 1986 met het opzetten van Dear Uncle Ezra, een vraag-en-antwoord forum van Cornell University, waar mensen regelmatig psychische gezondheidskwesties bespraken.

Na Dear Uncle Ezra volgden er meerdere noemenswaardige columns en forums voor advies over psychische gezondheid. Tijdens de jaren ’00 werd online therapie geleidelijk steeds populairder en gangbaarder. Bedrijven en praktijken voor therapie begonnen uit te breiden om soms wel duizenden cliënten tegelijk te kunnen behandelen.

Eén van de grote voordelen van online therapie is dat het psychische hulp kan bieden aan grotere groepen mensen, inclusief degenen die om wat voor reden dan ook niet in staat zijn de therapeut persoonlijk te bezoeken. Veel mensen vragen zich echter af: is online therapie net zo effectief als face-to-face sessies?

Gelukkig is er over de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar dit onderwerp. Eén van de belangrijkste onderzoekers in Nederland is Heleen Riper, die een webinar over psychische gezondheid hostte voor psychische zorgverleners die de overstap maakten van face-to-face naar online contact met cliënten. In de verschillende onderzoeken waaraan zij werkte is de algemene conclusie duidelijk: online therapie voor depressieve storingen, paniekstoornissen, sociale angststoornissen en algemene angststoornissen is net zo effectief als ‘normale’ behandeling (face-to-face). Sterker nog, sommige onderzoeken tonen aan dat online therapie bijdraagt aan het volhouden van de therapie en sommige cliënten gaven er de voorkeur aan boven face-to-face sessies.

H4i lid Kühler and Trooster kan u helpen het beste uit uw (online) behandeling te halen, of als u hulp nodig heeft met psychische klachten.

Bron: Heleen Riper ; webinar by Ehealth Specialists

Like us on Facebook and sign up for regular news and updates.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *